loveandhappinessisme.blogg.se

Mindfulness * Love * Happiness * Awareness * Confidence * Self-esteem * Oneness * Creativity *

Witnessing

                           

Tidigare beskrev jag vad ångest och depression är och hur vi kan avhjälpa symptom och negativt tänkande. Om vi backar tillbaka till ångest så handlar det om att skapa historier. Vi skapar historier av våra negativa tankar som vi tror på och gör till en sanning.
Depression är avancerad ångest, ett avancerat sätt att skapa negativa tankar som vi gör till verklighet. Detta sker så ofta att vi blir nedstämda och inte vill göra någonting och vår energi försvinner.

Det som avhjälper depression, ångest, panikångest eller vilken annan diagnos eller sjukdom som helst kallas bevittning. Att bevittna innebär att se något som det verkligen är utan att addera en historia till det. Ett exempel som fungerat på mig, när jag känner att en panikattack är på gång så sticker det i hela min vänstra arm och det känns som att jag domnar. Panikattacken behöver inte komma direkt men symptomen är att den börjar där. Om jag accepterar stickningarna, ställer mig utanför mig själv och bara ser att det är stickningar och inget annat så går det över och försvinner. Det försvinner kanske inte på 2 sekunder men det försvinner inom max ett dygn. Att bevittna innebär att vi observerar det som pågår i vår kropp som om det hände någon annan.

När vi har ångest så skapar vi en historia av våra negativa tankar och går upp i den, det blir till en sanning och vi har svårt att vara logiska eller objektiva.
Det vi kan göra för att bryta mönstret är att stanna upp och bli medvetna om att vi är fast i en historia. Vi kommer att inse att vi är ok. Vi är alltid ok förutom när vi tror att vi inte är det. 

Svårigheten med att vara i nuet är att vi kan få upp tankar som tar vår energi. Vi fastnar liksom i tanken. Om vi istället bevittnar så ser vi tanken men låter den passera och fortsätter att vara i nuet. Vi tar ett exempel som många kan känna igen sig i oavsett ångest, tillfälligt låg självkänsla eller något annat:
Vi är på en fest. Vi är nöjda med vår outfit, hur vi ser ut, folket runt omkring oss. Vi känner att allt är bra. Plötsligt kommer det in en tjej som ser bra ut. En tanke dyker upp i vårt huvud: "Hon är snyggare än mig. Hon har snyggare kläder och varför ser jag ut så här idag?" Vi fångas av tanken. Från att ha varit glada, nöjda och toppen så förändras vi till nedstämda, missnöjda och värdelösa. 
Om vi backar bandet till när tjejen kommer in genom dörren och tanken dyker upp... Försök inte förändra tanken eller se på dig själv som värdelös. Ta bara ett djupt andetag och säg till dig själv: "Det är bara en tanke." Energin kommer att förändras. Om ni inte tror mig så prova! Det är viktigt att hålla i minnet att när vi dömer oss själva så dömer vi också andra. 

När vi bevittnar och accepterar de tankar eller de handlingar vi utför som de är utan att förändra dem och göra dem till något som är fel, det är då vi läker. Att bevittna kan heala och bota åkommor. Kroppen kan läka sig själv till 90% om inte mer och mycket av detta sker genom att just bevittna. Bevittning går att lära sig. Meditation är ett utmärkt verktyg för att kunna öva sin förmåga att bevittna. Meditation läker dig när du gjort något eller någon illa. 

Alltså:
1. Meditation är ett utmärkt verktyg för att öka sin förmåga att vara objektiv gentemot sig själv. 
2. Se en tanke som just bara en tanke och låt den passera. 
3. Se kroppsliga symtom eller negativa historier som att de händer någon annan.
4. Döm inte dig själv. Var snäll mot dig själv. 

Kärlek!

Bild: google.se