loveandhappinessisme.blogg.se

Mindfulness * Love * Happiness * Awareness * Confidence * Self-esteem * Oneness * Creativity *

Bra boken

                        


Ibland är det svårt att se sina egna prestationer och framgångar. Det viktigaste är att känna att man är kärlek och glädje, problemet är att ibland hittar man inte dit för man är så fast i sitt negativa ältande och inget man gör är bra. Då kan det vara bra att ta fram sina egna framgångar och prestationer och titta på dem och känna sig glad. För det är där det börjar. Någon som känner att: "jag gör aldrig något bra" sitter förstås lite djupare än vad någon som kanske tänker:"jag vet att jag gör bra saker men vad?". Allt är individuellt. Och alla gör bra saker, alla kan vara glada, alla är kärlek. 

Så för att orientera sig lite bland sina framgångar och prestationer så föreslår jag att man hittar en fin skrivbok och en fin penna. Det blir roligare då! Är det så att det känns som för mycket jobb eller störtlöjligt så funkar ett kollegieblock och en vanlig penna precis lika bra. Sen ska man hitta tid till när man ska skriva. På morgonen eller kvällen? Det kan vara så att man inte orkar varje dag men få in en regelbundenhet, kanske skriva på vardagarna men inte på helgerna eller tvärtom? Se bara till att skriva några gånger i veckan och när det passar dig bäst.

Vi börjar med att skriva BRA. Under det skriver vi MINST tre bra saker som hänt eller som vi gjort eller som vi känner att vi är idag t.ex:
Jag är kreativ.
Jag tog mig upp ur sängen imorse = jag är modig/handlingskraftig/stark.
Jag har städat = jag är renlig.

Detta gör att vi ser att vi faktiskt gjort något bra. Vi behöver inte tillskriva oss egenskaper i början utan det kan räcka med att bara skriva det som är bra rakt uppochner. Har vi skrivit samma sak i en vecka behöver vi inventera vår dag lite noggrannare, visst finns det fler saker vi är bra på eller har gjort eller upplevt? Kom vi igång direkt och hittade saker under dagen så är det jättebra. Vi behöver absolut inte begränsa oss till tre. Hittar vi mer så skriver vi dem! Men vi MÅSTE hitta minst tre, för det går. 

Sen skriver vi TACK. Under det skriver vi också MINST tre saker som vi är tacksamma för. Känns ordet tacksam jobbigt, byt ut det till vad du är glad för att du har eller har gjort eller fått t.ex:
Tack för min kreativitet.
Tack för att jag tog mig upp ur sängen imorse.
Tack för komplimangen jag fick av syrran.

Att vara tacksam eller glad över det man har hjälper oss att se att våra liv faktiskt är riktigt bra. Vi slipper känna oss avundsjuka på andra och inser vårt eget värde. Jag säger inte att detta kommer direkt men efter ett tag. Vi skriver så mycket vi kommer på, det är bara bra men minst tre saker.

Så kommer vi till LÄNGTAR, HJÄLP ELLER BEHÖVER. Här skriver vi ner våra önskningar och behov t.ex: 
Jag längtar tills av får åka utomlands.
Hjälp mig för i helvete!
Hjälp mig komma ihåg att ringa banken imorgon.
Jag behöver bli bättre på att se min egen storhet.

Detta gör att vi inser vad vi behöver göra, vad vi längtar efter och vi får skriva ur oss vad vi känner att vi behöver hjälp med. Här är det ganska viktigt att vi vet till vad vi riktar vår hjälp till. Är det till Gud? Universum? Oss själva? En död släkting? Rakt ut? Vi bestämmer, det finns inga rätt eller fel och ingen behöver få veta förutom oss själva. Vissa dagar behöver vi skriva hjälp för i helvete och andra dagar är det andra saker som sker. Det är fullkomligt normalt. 

EFTER FYRA MÅNADER:
Nu är det dags att lägga till rubriken MINDRE BRA. Nu måste vi utveckla oss själva och se vår egen del. Om vi gör detta direkt kommer vår självkänsla dyka rakt ner i avgrunden. Då slår vi lätt på oss själva. Men efter att ha skrivit ett tag förstår vi att vi inte är dåliga men ibland gör vi saker som kanske inte var någon hit och hur ställer vi det tillrätta. Kanske snackade vi skit om Eva och nu kom den där klumpen i magen fram. Skitsnack är inte bra för självkänslan. Antingen kommer vi på oss direkt och antingen erkänner detta till Eva och ber om ursäkt eller sätter en gräns för att nästa gång vi hamnar i en sådan situation så markerar vi bestämt att vi inte tänker delta i diskussionen. Då har vi gjort vad vi kunnat. Vi kan inte ta ansvar för hur andra människor agerar men vårt eget kan vi absolut råda över. Den här rubriken sätter vi högst upp, sedan  BRA tätt följt av TACK och sist HJÄLP. MINDRE BRA ska inte få oss att sparka på oss själva, blir den längre än BRA-rubriken föreslår jag att MINDRE BRA tas bort ett tag till. 

Egen reflektion: 
Jag har använt mig av den här metoden och den har höjt min självkänsla och mitt självförtroende. Idag använder jag mig inte av detta då jag anser att jag inte längre är i behov av det. Jag skrev bra bok i säkert fyra år. Den hjälpte mig massor och idag känner jag mig väl medveten om vad jag kan och är. Jag skrev på kvällarna, i början varje dag sedan blev det bara under veckodagarna och till sist gav jag upp det då jag inte hade behov av det längre. Det var inte alltid det var kul att skriva då jag ibland kände när jag var arg eller trött att det mest var jobbigt men när jag väl kom igång så flöt det på och jag mådde alltid bättre efteråt. 

Lycka till!

Bild: thehappyplace.ca